top of page
Zoeken
  • W2 Moments

Inrichting helpt verhogen van welzijn bewoners en ook gedrag beheersen

Bijgewerkt op: 6 feb.

In november 2020 is het Raamwerk in Noodwijkerhout gebruik gaan maken van haar nieuwe onderkomen aan de Duinrand. Deze zorginstelling voor zelfstandige ouderen met een verstandelijke beperking is twee jaar daarvoor gestart met het ontwerp van het nieuwe pand. In samenspraak met met architect, projectleider, management, maar ook mensen uit de zorg heeft W2 Moments een inrichting neergezet die vooral het welzijn van bewoners verhoogd. Het uiterlijk van de inrichting is hierin belangrijk echter niet richtinggevend. Een verhoogd welzijn van bewoners wordt behaald bij verschillende aspecten van inrichten die zowel theoretisch als praktisch geschikt zijn voor (bij uitstek) de bewoner, echter ook hulp biedt aan medewerkers om het gedrag van bewoners te kunnen beheersen. Zonder dat dit ten koste gaat van het welzijn van de bewoner.


Medewerkers laten in een reactie weten dat de bewoners vooral meer gebruik maken van de zitjes in de gang, dat wordt als er gezellig maar ook als rustgevend ervaren. Daarnaast zijn bijvoorbeeld kleurgebruik en kleurovergangen als uitgangspunt genomen. “Vooral bewoners met een verstandelijke beperking ervaren het als ‘te spannend’ als er felle kleurovergangen zijn, ze lopen dan niet van de ene naar de andere ruimte”, aldus Lisette Beugelsdijk, hoofd Wonen van Raamwerk.


Onderzoek

De overtuiging om inrichting te gebruiken om gedrag te beïnvloeden wordt versterkt door onderzoek van Cohen-Mansfield en Werner*. In deze studie werd gedragsverbetering vastgesteld in verpleeghuizen met (naar verschillende maatstaven) aangepaste ruimtes. In deze aangepaste ruimtes werd meer tijd doorgebracht door bewoners, dit werd geïnterpreteerd als voorkeur voor deze ruimte(s). Verder werd er een afname van ongewenst, geagiteerd gedrag en een verhoogd plezier in het verblijf in deze ruimte(s) vastgesteld.


*Cohen-Mansfield, J., & Werner, P. (1998). The effects of an enhanced environment on nursing home residents who pace. The Gerontologist, 38(2), 199-208.

留言


bottom of page