top of page
Zoeken
  • W2 Moments

Hoe een fauteuil kan helpen bij dementie

Bijgewerkt op: 20 okt. 2023

Grote veranderingen kunnen ook voortkomen uit kleine stapjes


Fauteuil W2 Moments

In elke huiskamer staan wel een aantal fauteuils. Het zijn vrij grote items, dus ze zijn zeker medeverantwoordelijk voor de sfeer in de ruimte. Iedereen die met het inrichten van een huiskamer bezig is, zal daarom op een gegeven moment stilstaan bij de vormgeving en stoffering van een fauteuil. Maar wist u dat u een aantal basisregels kunt volgen om iemand met dementie de juiste fauteuil te bieden? 


  • Hou er allereerst rekening mee dat u voor een 'archaïsch' model kiest: de fauteuil moet een historisch realisme uitstralen om herkenbaar te zijn voor de gebruiker. Dit betekent geen chromen of RVS delen of poten, waardoor de zitting lijkt te zweven. Mensen zullen daar angstig en onzeker van worden. 

  • Daarnaast moeten zithoogte en diepte goed zijn om uit op te kunnen staan, en moeten de armleuningen over de volle diepte steun bieden en eveneens op de juiste hoogte zijn aangebracht. De hardheid van de zitting kan variëren, al is het aan te bevelen dat er een stug schuim wordt gebruikt, zodat men gemakkelijk uit de fauteuil kan opstaan. 

  • Ook de kleur van de gekozen stoffering speelt een rol: de gebruiker moet de fauteuil goed kunnen vinden dus er moet sprake zijn van voldoende contrast met de directe omgeving. Dit geldt voor de fauteuil in het algemeen, maar voor de zitting in het bijzonder: mensen kijken vaak naar beneden om zich goed op het zitvlak te oriënteren. 

  • Tenslotte is een goede tactiliteit - hoe het materiaal door tast wordt waargenomen - van de stoffering ook gewenst, want dit kan enorm helpen bij de gewaarwording van een zit ervaring. Wilt u meer weten over hoe meubelen kunnen helpen bij dementie? Neem dan gerust contact met ons op.

Comments


bottom of page